Haber

TEKNOFEST 2023-TÜBİTAK 1004 Programı Yüksek Teknoloji Platformları İmza Töreni

Son Güncelleme : 10.05.2023 00:00
TEKNOFEST 2023 kapsamında düzenlenen “TÜBİTAK 1004 Programı - Yüksek Teknoloji Platformları Deneyim Paylaşım, Tanıtım ve İmza Töreni” düzenlendi.

Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, kurum yöneticileri ve proje yürütücüleri katıldı.

TÜBİTAK 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı’nın oluşturulduğu 2018 yılında çıkılan ilk çağrıda desteklenen ve yeni patentler çıkarma, yerli ve milli ürünler geliştirme, Türkiye'nin uluslararası platformlarda rekabet gücünü artırma potansiyeline sahip 8 farklı yüksek teknoloji platformunun yürütücüleri deneyimlerini paylaştı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, TÜBİTAK 1004 Programı kapsamında açtıkları ikinci çağrıya yapılan başvurular arasından “akıllı şehirler, elektrikli araçlar ve batarya teknolojileri, nanoteknoloji, gıda arzı güvenliği, sürdürülebilir tarım teknolojileri, nöroteknoloji” gibi araştırma alanlarında faaliyetler yürütecek 12 yeni platformun desteklenmesine karar verdiklerini belirtti. 1004 Programı ile kamu, sanayi ve akademiden paydaşları bir araya getirerek aynı hedef doğrultusunda iş birliği yapmalarını teşvik etmeyi, yüksek teknoloji içeren ithal ürünler yerine uluslararası pazarlarda rekabet edebilecek yerli ürünlerin geliştirilmesini sağlayarak araştırma altyapılarımızın ihtisaslaşmasını ve birer mükemmeliyet merkezine dönüşmelerini hedeflediklerini dile getirdi.

Bakan Varank, 2021'de açılan ikinci çağrıda 12 yeni teknoloji platformun desteklenmesine karar verdiklerini belirterek, bu platformlarda üniversitelerden, özel sektörden, kamudan, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinden oluşan 77 farklı kurum ve kuruluşun görev alacağını, program kapsamında 1.279 araştırmacı ve 111 bursiyerin destekleneceğini açıkladı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 1004 programının ülkemizde çıktı ve etki odaklı bir ekosistemin gelişmesi için önemli bir fırsat olduğunu dile getirerek ve bu ekosistemin oluşmasına katkı sağlayan tüm paydaşlara teşekkür etti.

Rektör Kaçar’ın yürütücü kurum yöneticisi olarak katıldığı törende, Ankara Üniversitesi tarafından koordine edilen “Tr.Aqua: Gıda Arzı Güvenliği Çerçevesinde Su Ürünlerinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Uygulamalar” platformu içerisinde yer alan ve Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülin Arslan tarafından yürütülecek “Kuzeydoğu Akdeniz Dicentrarchus Labrax Popülasyonlarında Cinsiyet Oranları ve Cinsiyeti Belirleyen Genetik Mimari" başlıklı projenin imzası atıldı.

 
Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 10.05.2023 00:00
Okunma Sayısı : 1102